Átírási költség kalkulátor 2024

 
A gépjármű gyártási éve:
Teljesítménye:
Lökettérfogata:
cm3
Fajtája:
Az átírási határidőt megnézzük?
Eredetvizsga:
Ft
Vagyonátruházási illeték:
Ft
Új forgalmi engedély:
Ft
Törzskönyv:
Ft
Összesen fizetendő:
Ft





Átírási költség kalkulátor 2024

A hatályos törvényi előírás alapján készített 2024-es átírási költség kalkulátor segítségével gyorsan kiszámolható, hogy mennyibe kerül az adott személyautó, vagy motorkerékpár átírása. A vagyonátruházási illeték díja a gépjármű kora és a teljesítménye alapján számolandó, míg az eredetvizsga díja (a tisztán elektromos személyautók kivételével) a lökettérfogat nagysága szerint változik.
Az átírási költség kalkulátorban mindhárom adatot meg kell adni, ha a gépjármű fajtája normál személyautó, vagy motorkerékpár. Tisztán elektromos személyautónál pedig csak az első két adatot. A Számolás gombra kattintva tételesen láthatóvá válik, hogy 2024-ben mennyibe kerül a gépjármű átírási költsége.
A teljesítménynél lóerő is megadható, de lehetőség szerint inkább a KW-ot használjuk.

Info 1: az eredetvizsga díját - ha szükséges - értelemszerűen az eredetvizsgánál kell kifizetni, a vagyonátruházási illeték, az új forgalmi engedély és a törzskönyv költségét pedig a kormányablakban az átírás során.

Info 2: eredetvizsga nem minden esetben szükséges. Talán a leggyakoribb tulajdonjog szerzés az, amikor magánszemély idegentől vásárol már forgalomban lévő gépjárművet. Ebben az esetben kell eredetvizsga. Gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új gépjármű esetén is kell. Megjegyzés: a törvény új gépjármű alatt a nyilvántartásba ideiglenesen sem vett gépjárművet érti.
Nem szükséges a vizsgálat például közeli hozzátartozók esetén, vagy örökléskor.
(Ez a lista nem teljes, csak a gyakoribbnak mondható esetek lettek megemlítve.)

Ha nem szükséges eredetvizsga, akkor értelemszerűen ezt a költséget hagyjuk figyelmen kívül.

A kalkulátor azzal az alap esettel számol, hogy a tulajdonjog szerzés módja adásvétel, vagyis a szerződés visszterhes. Öröklés és ajándékozás esetén az illeték kétszeres.

Az átírási költség után azt is megtudhatjuk, hogy mennyi lesz a gépjárműadó.